testi

Mene sisältöön

Kevätiloa

30.3.2016 Patrik Nygrén


Kevät tuo aina tullessaan tilinpäätökset, jotka antavat meille aiheen kääntää katseemme taaksepäin ja vähän eteenpäinkin. Kuntien talouden ja toiminnan hoitaminen on pitkäjännitteistä hommaa, ja niiden onnistunut analysointi edellyttää aina, että mennyttä tarkastellaan vähän pidemmälle kuin vain yhden tilivuoden päähän ja että katse käännetään samalla myös tulevaan.

Sain juuri valmiiksi kaupunginjohtajan katsauksen vuoden 2015 tilinpäätökseen ja olen vilpittömästi iloinen. Olen iloinen siitä, että kaupungin talous on tasapainossa ja siitä, että olemme hiljalleen saaneet parannettua rahoituksellista asemaamme. Olen iloinen siitä, että olemme onnistuneet supistamaan lainakantaamme ja saaneet nyt myös karistettua niskoiltamme viimeisen kriisikuntakriteerin, jonka vielä vuonna 2014 täytimme. Tämä on erittäin hyvä tulos tänä aikana, jolloin Suomen talous on seisahtunut. Kiitos kuuluu kaikille tähän myötävaikuttaneille, henkilökunnalle ja luottamushenkilöille. Mahdollisten säästökohteiden ja kustannustehokkaiden ratkaisujen etsiminen on tätä nykyä enemmän kuin pysyvä osa arkeamme, mutta juuri nyt meillä on syytä olla iloisia.

Kunnallisia palveluja ei tietenkään pidä arvioida pelkästään tuottavuuden ja tehokkuuden kautta. Haluamme vastedes ymmärtää paremmin asiakkaan kokemusta toiminnastamme ja siitä, mitä itse asiassa tuotamme asiakkaillemme, oppilaillemme, potilaillemme ja asukkaillemme. Haluamme olla parempia vaikuttavuudessa, sen ymmärtämisessä ja mittaamisessa ja tavoitteiden asettamisessa vaikuttavuuden näkökulmasta. Tuottavuus kuvaa esimerkiksi sitä, kuinka monta tuntia opetusta saamme tuotettua vaikkapa nyt 1 000 eurolla. Mikäli onnistumme sellaisessa tempussa, että pystymme tarjoamaan enemmän opetustunteja samalla rahalla, olemme lisänneet tuottavuuttamme. Tehokkuus puolestaan voi näyttäytyä suurempana, mikäli opettaja onnistuu jollain tavalla simultaanisesti mahduttamaan 10 lisäoppilasta opetukseensa. Vaikuttavuutta voi toisaalta olla esimerkiksi se, mitä oppilaamme loppujen lopuksi ovat oppineet, mikä tietysti kuvastaa jotain paljon suurempaa kuin tehokkuus ja tuottavuus. Vaikuttavuudella on tietysti myös taloudellinen ulottuvuus, tarvittava panos maksaa jotakin ja vaikutuksella eli sillä, että oppilas oppii jotakin, voi ehkä myös olla rahallinen arvo, mutta vaikuttavuuden ymmärtäminen edellyttää pidemmälle vietyä ajattelua.

Toimintamme arvo tulee esiin asiakaskokemuksessa; kun oppilas oppii jotakin uutta tai kokee tulleensa nähdyksi, kun talonrakentajan kysymykset saadaan selvitettyä nopeasti ja hyvin, kun vanhus saa syötyä ruoan lautaseltaan, kun lapsi saa haavansa nopeasti ommelluksi, kun oppilaan erityistarpeisiin pystytään vastaamaan. Palveluillamme on arvoa niille, jotka sitä saavat tai jotka ovat mukana luomassa niitä, ja tämä meidän on tärkeä ymmärtää.

Olen iloinen myös siitä, että kaupunki on saanut koottua 50 strategista toimenpidettä, jotka haluamme toteuttaa tänä vuonna ja tulevina vuosina. Nämä strategiset toimet, jotka keskittyvät asumisen, palvelujen ja työn edellytysten edistämiseen kaupungissa, viitoittavat nyt kaupungille suuntaa, ja uskon niiden tuovan muutosta kaupunkiin.

Iloista kevättä toivottaen
Patrik Nygrén


Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun