testi

Mene sisältöön

Junnulabra ja Tutkimusmatka Saaristomerelle -hanke

23.8.2018 Pia Prost

Junnulabra ja Tutkimusmatka Saaristomerelle -hanke tutustuttavat lapset Saaristomeren elämään.
Lapset, jotka kiinnostuvat meren elämästä, oppivat myös suojelemaan merta. Sekä Junnulabra että Tutkimusmatka Saaristomerelle ovat esimerkkejä uudenlaisista tavoista herättää lasten kiinnostus Saaristomeren elämää kohtaan – sekä veden pinnan alla että päällä. 

brygga AH.jpg

Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabra avasi nyt ovensa kolmantena peräkkäisenä kesänä. Junnulabrassa lapset ja kiinnostuneet aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla meribiologeja. He pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä mikroskoopilla ja ottamaan satamassa vesinäytteitä eri paikosta. Labrassa lapset saavat ohjattuina tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Ja kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa yhdistyvät taide ja tiede. Siellä pääsee muun muassa rakentamaan oman ekosysteemin. 
Tänä kesänä Junnulabrassa tuotiin esille myös kaksikielisyyttä. Monelle lapselle Junnulabrassa vierailu on yksi ensikosketuksista maamme toiseen kieleen, ja tulevan kauden aikana olemme tuottaneet Junnulabraan materiaalia, joka kehittää sekä pedagogiikkaa että lasten kielen oppimista. Junnulabra on ollut tänä kesänä avoinna päivittäin, toukokuussa ja syyskuussa labra on avoinna tilauksesta.

3Knattelabb260418 AF.JPG

Tutkimusmatka Saaristomerelle on lapsiperheille suunnattu aktivoiva seikkailuohjelma, joka sijoittuu 15 käyntisatamaan eri puolille Turunmaata. Hankkeen tavoitteena on tutustuttaa lapset Saaristomeren jännittävään ympäristöön ja kulttuurin sekä kasveihin ja eläimiin konkreettisella ja viihdyttävällä tavalla. Hankkeen puitteissa on syntynyt myös ”Kalakamujen tutkimusmatka saaristoon” -seikkailureitti. Käytännössä kyse on pysyvistä saarikohtaisista opasteista, joissa annetaan erilaisia aktiviteetteja ja tehtäviä, joita lapset ja perheet voivat tehdä vierasvenesatamissa omatoimisesti. Mitä useammalla saarella perheet käyvät ja mitä useampia tehtäviä lapset tekevät, sitä enemmän leimoja lapset saavat saaripasseihinsa. Passeja tulee olemaan saatavilla vierasvenesatamissa ja matkailuneuvontapisteissä eri puolilla Turunmaata, ja tulostettavia passeja saa hankkeen verkkosivuilta. 

Junnulabra sai alkunsa Suomen saaret ry:n ”Meidän Saaristomeremme” -hankkeesta ja sitä ylläpidetään Saaristokeskus Korpoströmin, Saaristomeren biosfäärialueen, Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksen, FÖSS:in ja Metsähallituksen välisenä yhteistyönä. Tämän kesän toiminta on saanut rahoitusta Svenska kulturfonden -rahastolta. 
Tutkimusmatka Saaristomerelle -hanketta toteuttavat Suomen saaret ry (FÖSS) ja Saaristomeren biosfäärialue ja se on saanut rahoitusta Leader-toimintaryhmältä I samma båt – Samassa veneessä.

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun