testi

Mene sisältöön

Energiatehokkaat kiinteistöt Paraisilla

30.5.2018 Robin Lundqvist

Teen vuonna 2018 puolen vuoden ajan Paraisten kaupungin tilaamaa diplomityötä, jossa kartoitan Paraisten kaupungin kiinteistömassan energiankäyttöä ja selvitän mahdollisuuksia parantaa kestävän energiankulutuksen edistämistä. Energiatehokkuuteen sisältyy luonnollisesti energiankulutuksen vähentäminen, mutta myös uusien, esimerkiksi päästötasoja laskevien vaihtoehtoisten energianlähteiden hyödyntäminen. Tätä kirjoittaessani kaupungin kiinteistöissä käytössä olevat lämmitysmenetelmät jakautuvat alla olevan kuvion mukaisesti.

energi pargas.jpg

Yksi suurimmista tavoitteista on öljyn osuuden pienentäminen, koska öljylämmityksestä aiheutuu vuosittain suuret hiilidioksidipäästöt (noin 1 400 tonnia). Kaupunki on jo jonkin aikaa sitten aloittanut siirtymisen vanhoista öljykattiloista maalämpöä hyödyntäviin lämpöpumppuihin, mutta parantamisen varaa on edelleen paljon. Optimaalisesti säädetty ja asennettu lämpöpumppu voi tuottaa jopa kolme kertaa enemmän lämpöä siihen käytettyyn sähkömäärään verrattuna, joten sen takaisinmaksuaika on usein reilusti alle 10 vuotta.
Ostosähkön määrän vähentäminen on tärkeää myös sähkömarkkinoiden epävarmuuden ja sähkön hintojen nousun vuoksi. Paraisten kaupungintalolle, Lehtiniemen biolämpölaitokselle ja Nauvon aluekonttorille asennetut suhteellisen pienen mittaluokan aurinkopaneelijärjestelmät säästävät vuositasolla yhteensä yli 3 000 euroa suorina sähkökuluina. 8–9 vuoden kuluttua, kun investointikustannukset ovat maksaneet itsensä takaisin, paneelit jatkavat ilmaisen sähkön tuottamista 10–20 vuotta. Kaupunki on siirtynyt käyttämään kaikessa ostamassaan sähkössä 100-prosenttisesti uusiutuvista energianlähteistä saatavaa sähköä (vesivoimaa Merikosken voimalaitoksesta). Tämä on iso askel oikeaan suuntaan haitallisten päästöjen vähentämiseksi.
Kiinteistöjen energiatehokkuus on suurelta osin myös käyttäjien käsissä. Se, miten ovia ja ikkunoita pidetään auki, kulutettavan lämpimän veden määrä ja lamppujen käyttö ovat kaikki kiinteistön energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi tarvitaan enemmän tietoa ja koulutusta, jotta uudet lämmitysjärjestelmät ja energiatekniikat toimisivat optimaalisesti. Kaikki tämä edellyttää tiettyä kiinnostusta energiakysymyksiin sekä kaupungin viranhaltijoiden että kiinteistöissä työskentelevien ja muiden kiinteistöjen käyttäjien taholta.
Paraisten kaupunki tulisi tulevaisuudessa voida nähdä neuvonantajana ja esikuvana asukkailleen varsinkin energiakysymysten ja kestävän energiankäytön osalta. Energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen kiinteistömassan kehittämiseen liittyy monia haasteita, mutta jos tarkastellaan Paraisten sijaintia Suomessa, sillä on kaikki mahdollisuudet hyödyntää vaihtoehtoisia energianlähteitä (aurinko-, tuuli-, vesi- ja geoenergia) ja saavuttaa tämä tavoite.

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun