testi

Till innehållet

Gäddan och gänget kockar - kär i skärimat!

2.5.2019 Gäddan och gänget - Kalakamut

GaddanochGangetKockar.jpg

Gäddan och gänget har haft glädjen att tillbringa flera dagar i Pjukala daghem under hösten, eftersom daghemmets fyra barngrupper varit pilotgrupper som testat lekar och program inför Gäddan och gängets turné. Gäddan och gänget fick vara med om mångt och mycket där; lek och sagostunder inomhus, fiskedagar utomhus, då de tillsammans med barnen stod och fiskade på bryggan, samt naturkonstförmiddag, då de fick göra egna penslar av naturmaterial och sedan måla med dem.

Gäddan och gänget fick även vara med på daghemmets Skördefest! Till skördefesten fick barnen själv skära upp grönsaker i stavar, för att senare äta upp dem med dipp. Förskolebarnen hade tillrätt en mumsig morotskaka till efterrätt och som dryck fanns det äppelmust. Äppelmusten var gjord av äpplen från daghemsgården, som barnen själv plockat, och som en av de vuxna sedan fört till Bornemanns musteri.

Inspirerad av det här, tänkte Gäddan och gänget att det skulle vara roligt att göra mat tillsammans med barnen. Samtidigt hörde Gäddan och gänget vid kaffebordet i Familjehuset Ankaret om hemmagjord kräftlag, memma och en mängd andra goda maträtter gjorda med traditionella recept och av traditionella råvaror.

Barngruppen Sälarnas 2-åringar och barngruppen Ekorrars 3-5 åringar var huvudkockarna då det tillreddes både rotmos och pannkaka, som är typiska maträtter för skärgården. Gäddan och gänget lade till sin glädje märke till, att alla barn tyckte om att kocka och ville vara delaktiga. De flesta tyckte att den mat de själv gjort var god.

Det var under dessa kockstunder som Gäddan fick sin briljanta idé: Gäddan och gänget skulle göra en receptbok för barn med maträtter typiska för skärgården i Pargas! Recepten skulle vara sådana att barnen skulle kunna vara delaktiga i tillredandet av maten. Råvarorna var av stor vikt i recepten, det skulle självklart vara fisk, bär, ägg, rotfrukter, vilt och gris med i recepten. Receptboken skulle innehålla något saltigt, något sött, en soppa, något i mera fast form, något riktigt traditionellt och något lite modernare recept, men med traditionella råvaror.

Det viktigaste med receptboken är ändå det, att barnen själv kan följa med receptet, fastän de inte ännu kan läsa. Kokboken har också plats för egna recept. Tanken är att barnen hemma kan fråga efter traditionella skägårdsrecept, mormors recept från Karelen, farfars recept från Tavastland, mammas recept från Sverige eller pappas recept från Syrien.

Så här blev den! Gäddan och gänget kockar – kär i skärimat!
Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp