testi

Till innehållet

Gäddan och gänget på turné i skärgården

15.2.2019 Gäddan och gänget - Kalakamut

Kirsikkalaakso_paranneltu.jpgGäddan och gänget är ute på turné och besöker alla enheter inom småbarnspedagogiken i Pargas tillsammans med projektledare Aija Mäkinen. Mjukisfiskarna inspirerar barnen att följa med på ett äventyr i skärgården.

I början av äventyret träffar barnen Gäddmamman, abborren, laxen, flundran och gösen och sedan studerar vi tillsammans Gäddan och gängets karta och funderar lite på var vi bor och vart vi vill resa i Pargas skärgård. Vi pumpar tillsammans upp en sagobåt som tar oss till skärgårdskulturens värld; det är ingen konstighet att destinationen byts medan vi redan sitter ombord på båten. Vi dansar också Gäddan och gängets egen dans och får uppleva havets vågor ur ett fiskperspektiv, flyta omkring i havet och slappna av medan vågorna gungar ovanför oss. Barnen får själva utforma programmet efter eget tycke med hjälp av berättelser och fantasi.

Före årsskiftet besökte Gäddan och gänget några barngrupper på ett antal daghem: Pjukala, Knattebo, Houtskär och Korpo. Efter årsskiftet har turnén fortsatt med besök hos barngrupper på andra daghem och i familjedagvården och gruppfamiljedagvården.

Med de äldre barnen börjar äventyret i gryningen då vi lyssnar på vågornas brus i ficklampans ljus. Medan ett av barnen pumpar upp båten funderar andra på vad det är för utrustning som vi behöver med på vår resa. Med de mindre barnen är vi i en lite ljusare miljö med kluckande vågor i bakgrunden.

Barnen har på sina resor bland annat velat åka till Nagu för att äta pizza, till Spanien, till Åland, till Ekenäs för att besöka marknaden, till morföräldrarna i Houtskär, till stugan i Korpo, till Forssa längs med älven, till öken och till Prisma för att äta glass. Under resorna har vi fiskat med både spö och nät, ätit fisk och andra rätter som spaghetti, varit tvungna att stanna på grund av motorstopp, kört på grund, tillkallat lots för att få hjälp i vattnet fullt med grynnor, badat, räddat en kompis ur havet och mycket annat. Alla barnen har haft fantasiräddningsvästar på sig, och arbetsfördelningen ombord på båten har varit klar, vem är kapten, vem styrman och vem matros. Årorna har gått upp och ned i snabb takt, men vi har också fått ta motorn och emellanåt också seglen till hjälp. Och efter varje äventyr har vi till slut kommit fram!

Om det finns tid kommer barnen under turnén att ha möjlighet att göra rep med ett repslagarverktyg som man vevar för hand.

Under turnén dokumenterar projektledaren barnens berättelser och idéer för att göra barnens tankar och funderingar kring skärgårdskulturen som en del av det kommande mobila skärgårdskulturlabbet.

Turnén fortsätter fram till april månad. Du kan följa vår turné på Instagram #gaddanochganget.


Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp