Till innehållet


Insamlingsfartygen tar i år emot även byggavfall

16.5.2013

 

De avfallsinsamlingsfartyg som åker runt i Pargas skärgård i slutet av juli tar denna sommar också emot blandat bygg- och städavfall. 

‒ Insamlingen i den yttre skärgården 29.7‒1.8 äger i år rum med två fartyg. Det ena fartyget tar emot metallskrot, farligt avfall och elapparater utan avgift på samma sätt som tidigare år. Det andra fartyget tar emot byggavfall och annat blandavfall packat i så kallade ”raksasäckar”, berättar Cati Huhta från TSJ.

Om man vill bli av med det blandade bygg- och städavfallet som finns på holmen lönar det sig att först att kolla upp fartygens tidtabell och insamlingsrutt av Cati Huhta eller från TSJ:s webbsidor. Ifall insamlingens tidtabell passar köper man därefter en storsäck i plast före den 15.7. Priset är 89 euro och säckarna säljs i SEO i Nagu, Cap Horn-butiken i Korpo samt Rauhala eller Toppå avfallscentraler. När den fyllda säcken hämtas till fartyget så tas den emot utan avgift, avfallsavgiften ingår i inköpspriset. Möbler och trädgårdsmöbler kan också hämtas till fartyget utan säck. Då sköter man om mottagningsavgiften för avfallet på plats och ställe. 

Svar på efterfrågan

Kuusakoski Oy har redan framgångsrikt provat säckarna i Ingå i Västra Nyland och nu tas de i användning också på TSJ:s verksamhetsområde.

‒ Många skärgårdsbor har önskat att fartyget också skulle ta emot bygg- och städavfall. Nu hoppas jag att skärgårdens fast- och fritidsboende använder sig flitigt av servicen, säger Huhta.

Bygg- och städavfallet från skärgården transporteras till Åbo för vidare sortering och hantering och dessa kostnader måste täckas med mottagningskostnaderna. 

Insamlingen genomförs av TSJ i samarbete med Håll Skärgården Ren rf. och Kuusakoski Oy. 

Tilläggsuppgifter: planeringschef Cati Huhta, tfn 020 728 2117 eller cati.huhta@tsj.fi
Insamlingens tidtabell som pdf-bilaga samt på adressen www.tsj.fi > Aktuella insamlingar

Upp