Till innehållet


Veterinärjour 2011

3.1.2011

 

Ändringar i Egentliga Finlands veterinärjour från och med början av 2011  

Den nya veterinärvårdslagen (765/2009) trädde i kraft 1.11.2009. Enligt den nya lagen ska kommunen ordna med jourtjänst för akut veterinärhjälp som behövs utanför tjänstetid i samarbete med andra kommuner inom ett jourområde som motsvarar en eller flera ekonomiska regioner eller ett eller flera landskap.  

Den akuta veterinärhjälpen inom jourområdet ska ordnas så att små husdjur som utan svårigheter kan transporteras till veterinärmottagningen i huvudsak vårdas av annan personal än sådana husdjur där veterinärhjälpen förutsätter att en veterinär besöker djurhållningsplatsen. För varje jourområde ska det dessutom ordnas med en centraliserad kontaktservice. Målet är att förbättra tjänsterna under jourtiden och tillgången till vård framför allt för de små djuren.  

Jourtiden är vardagar kl. 16–08 och under veckosluten från fredagen kl. 16 till måndagen kl. 8. Under exceptionella dagar såsom på helgdagar som inträffar på en vardag och på julafton och midsommarafton börjar jourtiden kl. 16 dagen före helgdagen och slutar kl. 8 på första vanliga vardag. 

Egentliga Finlands veterinärjour för smådjur har konkurrensutsatts, jourtjänsterna produceras av företaget Verkavet Oy. Smådjurskliniken Tuhatjalka ligger på adressen Västra Långgatan 17 i Åbo. På den nya jourkliniken finns utrustning och vårdmöjligheter enligt dagens krav. Telefonnumret till smådjursjouren är 0600 12 444 (0,5 €/min. + lsa).  

För Egentliga Finland nyttodjursjour tas i bruk ett centraliserat servicenummer från och med början av 2011: Från och med nyårsafton är numret till nyttodjursjouren 0600 0 41451 (0,7 €/min+ lsa). I övrigt sker det inte några förändringar i nyttodjursjouren; det är fyra veterinärer som har jour i Egentliga Finland. 

Samtalet styrs till den jourhavande veterinären i området då den som ringer upp numret trycker på numret för rätt jourområde: 

1. Salo och Somero

2. Loimaa, Oripää, Pöytis, Koski TL, S:t Mårtens och Aura

3. Nystad, Gustavs, Letala, Masku, Virmo, Nousis, Pyhäranta, Tövsala och Vemo

4. Lundo, Tarvasjoki, S:t Karins, Pemar, Sagu, Kimitoön, Pargas, Åbo, Reso, Rusko
    och Nådendal

Tilläggsinformation fås av:
Johanna Mäkinen, FT
Lundo kommun
Tfn 050-3813375

 

 

Upp