Till innehållet


Contemporary Art Archipelago - diskussionstillfälle 18.9.

14.9.2009

ÖPPEN DISKUSSION

CONTEMPORARY ART ARCHIPELAGO
Fredagen 18.9.2009 Kl. 13–16
Skärgårdscentrum Korpoström, Korpo


Ni är välkomna att bekanta er med projektet CONTEMPORARY ART ARCHIPELAGO som utgör en del av programmet för Åbo 2011. En internationell utställning för samtidskonst som kommer att utspela sig i Åbo skärgård på sommaren 2011 börjar nu växa fram i växelverkan med skärgårdsnaturen och skärgårdssamhället.

Hur kan samtidskonst ge nya perspektiv på skärgårdsmiljön annat än genom att visa den i bild? Vad passar in i landskapet och varför? Tänk om landskapet är en bild, men konsten något annat? Vad annat handlar det om än skönhet och fulhet – till exempel om makt och värden? På vilket sätt blir då estetiken indragen i frågor som bl.a. vindkraft eller sälar?

Under diskussionen presenteras projektet och konstnärer som deltar i utställningen. Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen och Henrik Andersson berättar om sitt arbete. Därefter följer fri diskussion i frågor om landskap och bild, natur och kultur, det genuina och det främmande. Med finns bl.a. filosofen Antony Fredriksson och konstnären Sussi Henriksson. Själva projektet företräds av Taru Elfving, Lotta Petronella, Micaela Jansson och Pia Rousku-Hellgren.

CONTEMPORARY ART ARCHIPELAGO är en internationell utställning som utspelar sig utanför de konventionella utställningslokalerna – i utställningen blir konsten nära anknuten med den unika skärgårdsmiljön. Utställningen kan nås såväl från kryssningsfartygen som från småbåtar, längs Skärgårdens Ringväg och virtuellt, på en ensam kobbe, i havet, på radiovågor, en färja eller varför inte i ett skärgårdshem. Temat för projektet är skärgården som livsmiljö och som ett sätt att leva, i relation till omvärlden och framtiden.

Diskussionen ger underlag för seminarier om ekonomi, ekologi och etik som kommer att ordnas för allmänheten under 2010.

”Räsänen väntade ett tag och sen sa han att det är underligt med konst. Var och en ser vad han förmår och det är det som är meningen. Men varför hade de inte köpt något vackrare och lättare, till exempel ett landskap?”
(Tove Jansson, Konst i naturen)

VÄLKOMNA!

o.s.a. (inte obligatoriskt men önskvärt med tanke på servering): Taru Elfving

Närmare information:
Taru Elfving
Kurator
Contemporary Art Archipelago
tfn 0500 424 063 eller Taru Elfving 

Upp